Διδακτική επίσκεψη στο Μοναστηράκι


    

    Στις 13-2-2014 τα τμήματα του σχολείου Β3 και Β4 πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Τζαμί Τσισδαράκη και στην Εκκλησία της Παντάνασσας, δυο χώρους διαφορετικών θρησκειών.
    Στο τζαμί Τσισδαράκη έκανε την ξενάγηση η κ.Μιχάλη.Το 1759 χτισμένο από τον βοεβόδα της περιοχής Τσισδαράκη, σε σημείο της πόλης,στην καρδιά της Αγοράς του κάτω παζαριού,είναι ένα από τα πέντε τζαμιά της Αθήνας.Ως χώρος λατρείας χρησιμοποιήθηκε μόνο για μερικές δεκαετίες ,λεγόταν και τζαμί του Κάτω Σιντριβανιού .


     Η ίδρυση του συνδέθηκε μ` έναν βανδαλισμό καθόλου ασυνήθιστο για την εποχή, Οι άνθρωποι του βοεβόδα ανατίναξαν με μπαρούτι την δέκατη έβδομη κολόνα του ναού του Ολυμπίου Διός, ώστε να χρησιμοποιηθεί ο εκλεκτός ασβέστης για το μαρμαροκονίαμα των τοίχων του τζαμιού. Σήμερα στο χώρο στεγάζεται αυτό Μουσείο Ελληνικής Τέχνης και εκτίθεται συλλογή που δώρισε ο καθηγητής Β.Κυριαζόπουλος με 794 αντικείμενα κεραμικής τέχνης. Οι μαθητές έμαθαν για την προσευχή στο Ισλάμ στο τζαμί και την αρχιτεκτονική των τζαμιών, καθώς είδαν και την έκθεση κεραμικής των τζαμιών.
    Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς Παντάνασσα η Αθηνιώτισσα στο Μοναστηράκι, έναν από τους αρχαιότερους ναούς της Αθήνας. Την ξενάγηση έκανε η κ.Τσιλιμιδού. Πρόκειται για καμαροσκέπαστη, τρίκλιτη βασιλική.Στο κτίριο εξωτερικά έχουν εντοιχιστεί αρχαία μέλη παλαιοχριστιανικών ανάγλυφων. Η Αγ.Τράπεζα αποτελείται από λείο μαρμαροκίονα και αρχαία μαρμαρόπλακα (πιθανόν από τη βιβλιοθήκη του Ανδριανού στην Ακρόπολη). Ο ναός της Παντάνασσας ήταν ο κεντρικός ναός της Μονής του Μεγάλου Μοναστηριού, όπως ονομαζόταν (καθολικό). Αρχικά ήταν ανδρικό μοναστήρι μετά γυναικείο καθώς εκεί εκάρη μοναχή η Αγ.Φιλοθέη, η Αθηναία. Η κ Τσιλιμιδού ξενάγησε τους μαθητές στο εσωτερικό του ναού εστιάζοντας σε σημαντικές φορητές εικόνες του Φώτη Κόντογλου, στο αξιόλογο τέμπλο και στο δημοτικό θρόνο. Στο ναό υπήρχε σύμφωνα με την παράδοση η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Αθηναίας Γοργοεπηκόου, όπου παριστάνεται η Παναγία μόνη όρθια με τρόπο που αναπαριστούσαν τη Θεά Αθηνά καθαρά Αθηναικό.

   Οι μαθητές μετά τις δυο ξεναγήσεις απόλαυσαν ένα επίσης παραδοσιακό σουβλάκι και φωτογραφίστηκαν στην πλατεία με τις καθηγήτριες τους Βούδα Ανδρ., κ.Αγγελοπούλου Αικ., κ.Τσιλιμιδού Σ.,κ. Γεωργίου Δ. και την.κ.Μιχάλη Μαριέττα.

   

Σύνδεσμοι για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο  

   
Copyright © 2024 2ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.
© ALLROUNDER