Βράβευση διηγήματος

To 1o βραβείο στην κατηγορία Διηγήματα στο διαγωνισμό "Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον" πήρε το σχολείο μας με το διήγημα της μαθήτριας της Γ΄τάξης Κεχαγιά Σοφίας

Καλή ανάγνωση!

 

Το ημερολόγιο της ποντιακής μου οικογένειας

«Αδακά, ακαικά, σο καφούλ αυκά και κα»

-Τι πάει να πει αυτό γιαγιά; ρώτησε ο αδερφός μου την γιαγιά μέσα στο αυτοκίνητο.

Ήταν παραμονή Δεκαπενταύγουστο και πηγαίναμε προς το εκκλησάκι της Παναγίας στους Κάτω Απόστολους. Στην διαδρομή η γιαγιά μάθαινε ποντιακές λέξεις και ποιηματάκια στον αδερφό μου.

Φτάσαμε στο εκκλησάκι της Παναγίας λίγο πριν νυχτώσει. Περάσαμε τον περίβολο και μπήκαμε σε μια μικρή αυλή. Το νεκροταφείο ήταν γεμάτο από κόσμο. Κάθε χρόνο και για μία μόνο φορά το μέρος αυτό γεμίζει από ζωή. Όλο το χωριό μαζεύεται στο γραφικό αυτόν μικρό ναό για να γιορτάσει. Συγγενείς που έχουν ξενιτευτεί επιστρέφουν εδώ έστω για μία φορά τον χρόνο και ανάβουν τα κεριά τους στους τάφους των νεκρών τους προγόνων. Είναι το ετήσιο αντάμωμα των οικογενειών- όλων ποντιακής καταγωγής- στο μικρό χωριό των Κάτω Αποστόλων.

Διαβάστε περισσότερα: Βράβευση διηγήματος

Η συμμετοχή μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής 2019

    Οι τριμελείς ομάδες της Β΄Γυμνασίου xelidonia και Copsa2005 προκρίθηκαν από την πρώτη στη δεύτερη φάση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Στατιστικής 2019 που διοργανώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η βαθμολογία των 30 απαντήσεων κλειστού τύπου που κατέθεσαν ηλεκτρονικά ήταν και για τις δύο ομάδες 96/100. 

   Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι δυο ομάδες μας κατέθεσαν ηλεκτρονικά μια εργασία με θέμα «Δείκτης Τιμών Καταναλωτή» μαζί με άλλες 57 ομάδες από σχολεία της χώρας μας. Η ομάδα xelidonia του σχολείου μας που πήρε τη δεύτερη θέση μαζί με την ομάδα VanDeGraaf του 1ου Γυμνασίου Αγ.Δημητρίου που πήρε την 1η θέση θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής 2019 με την κατάθεση ενός βίντεο με θέμα “Europereflectedinstatistics”. Οι νικήτριες ομάδες θα ανακοινωθούν στις 5/6/19. 

    Συγχαίρουμε και τις δύο ομάδες μας για την πορεία τους και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα xelidonia στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

 

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους διαγωνισμούς στατιστικής:

http://www.statistics.gr/el/edu-competitions                                                                                                              

Οι εργασίες των ομάδων του σχολείου μας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (pdf)                                       

Εργασία ομάδας xelidonia                                                                                                                       

Εργασία ομάδας Copsa2005

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο Πείραμα του Ερατοσθένη 2019

    Το σχολείο μας πραγματοποίησε και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πείραμα του Ερατοσθένη. Σαράντα μαθητές της Β΄ Γυμνασίου πραγματοποίησαν το πείραμα στις 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:35 στην αυλή του σχολείου μας. Ήταν η μέρα της εαρινής ισημερίας και η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του ήλιου έπεφταν κάθετα στον ισημερινό της Γης. Μετρώντας εκείνη τη στιγμή το ύψος και τη σκιά διαφόρων αντικειμένων και χρησιμοποιώντας την απλή και έξυπνη σκέψη του Ερατοσθένη υπολόγισαν ότι το μήκος του ισημερινού της Γης είναι περίπου 40.206,88 kmκαι η ακτίνα της περίπου 6.381,58 km.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πείραμα:    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Οδοιπορικό στο Παλαιό Φάληρο

Για να διαβάσετε την εργασία Οδοιπορικό στο Παλαιό Φάληρο του μαθητή Γιαπισίκογλου Αλέξη Γ΄1 στο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής πατήστε εδώ.

   
Copyright © 2021 2ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.
© ALLROUNDER